понедељак, 11. јун 2012.


Medvjedji luk 

Predstavlja jedan od prvih vjesnika proljedja, sličan je listu Djurdjice koji je otrovan...ali velika je razlika u mirisu, jer Medvjedji bjeli luk mima karakterističan miris svog rodjaka i Djurdjica se javlka kasnije (Allium Ursum).
2005 je proglašena biljkom godine u Evropi, predstavlja divljeg rodjaka Bjelog luka čija ljekovita svojstva već vjerovatno poznajete, a kada se uzme u obzir da ovaj Medvjedji ima nekoliko puta zdraviji uticaj an ljudski metabolizam sve vam je jasno zašto mu je rpipisana titula "biljak godine".
Inače raste pored potoka, vlažnih staništa gdje obični ima dosta hlada i svježine.

• pročišćavanju cijelog organizma, pogotovo krvi, te štiti krvne žile od stvaranja arteroplakova,
• radu želuca i probavi, od otvaranja apetita do zatvora,
• reguliranju krvnog pritiska,
• u liječenju oboljenja crijeva, jer uništava bakterije i nametnike,
• u rastvaranju stare i tvrdokorne sluzi, iskašljavanju,
• kod tegoba s jetrom, kao što su masna, uvećana i tvrda jetra,
• u liječenju rana, osipa, lišaja kao i raznih nečistoća kože,
• u liječenju arterioskleroze i to uznapredovale, kao i kod multiple skleroze i ovapnjenja živaca.

Recept : listove Medvjedjeg luka u rano proljeće izmiksati sa štapnim mikerom, dodati sir permazan, maslinovo ulje, sjemenke suncokreta,sol, biber. Dobro izmiksati i staviti uteglice. omjer smejse po želji ne može se pogrešiti.

Нема коментара:

Постави коментар